Waarom natuurlijk eten?

natuurlijk-eten

Misschien handig om eerst vast te stellen wat natuurlijk voedsel nou eigenlijk is: ‘Echt’ voedsel, puur en onbewerkt, onbespoten (biologisch dus), zonder schadelijke toevoegingen, zonder suiker. Heel eenvoudig gezegd, voedsel wat nog te herkennen is als iets uit de natuur en niet zodanig bewerkt dat je lichaam het niet meer herkend als voedsel, ‘nep’ voedsel dus.

Er zijn 3 goede redenen om voor natuurlijk voedsel te kiezen: Ten eerste omdat je je beter gaat voelen (zowel fysiek als mentaal), je krijgt o.a. meer energie, gaat er beter uit zien en raakt eventuele overtollige kilo’s kwijt. Ten tweede, je doet de dieren en onze planeet er ook een groot plezier mee, ook niet onbelangrijk. En dan is er ook nog een derde hele goede reden: Het is ontzettend lekker! Als je smaakpapillen eenmaal opnieuw getraind zijn (dat duurt 2 weken tot een maand) wil je echt niet meer terug naar bewerkt voedsel, zeker als je het verschil gaat merken in hoe je je voelt na een gezonde maaltijd versus een ongezonde maaltijd.

Maar waarom draait je lichaam beter op natuurlijk voedsel dan op bewerkt voedsel? Bewerkt voedsel is (deels of volledig) ontdaan van belangrijke voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft om goed te kunnen functioneren. De natuur zit zo ingenieus in elkaar, alle voeding uit de natuur is perfect samen gesteld om mens en dier perfect te kunnen voeden. Als je daar mee gaat rommelen wordt het eindresultaat minder gezond, heel simpel gezegd. Daarnaast zitten er in bewerkt voedsel vaak veel hulpstoffen zoals suiker en de bekende E-nummers. De meeste van deze stofjes zijn in laboratoria samengesteld en herkend je lichaam niet meer als voedsel. Je lijf kan er dus niets mee en gaat ze proberen te elimineren wat veel energie kost, je belast je lever onnodig en wat niet afgevoerd kan worden wordt opgeslagen. En zo hopen zich steeds meer gifstoffen in je lijf op die op den duur allerlei kwalen en ziekten veroorzaken.

Maar, die E-nummers…dat zijn toch door de EU goed gekeurde hulpstoffen? Ja, maar helaas is alleen onderzoek gedaan naar alle hulpstoffen op zich, en niet naar het effect als je een combinatie van meerdere hulpstoffen binnenkrijgt. Daarnaast heeft het lichaam nog meer te verduren van allerlei schadelijke stoffen, zoals vervuiling in de lucht en grond, door verkeer (zeker in de stad), eventuele medicijnen, schadelijke stoffen die in verzorgingsproducten en make-up zitten etc. Waarom zou je je lijf het dan nog moeilijker willen maken door ook nog eens allerlei dingen te eten waar je lijf echt niets aan heeft en alleen maar schade aan ondervind?

Je voedsel is de bron van alle bouwstoffen en energie voor al je lichaamscellen. Je bestaat dus LETTERLIJK uit wat je eet! Ik denk dat dat besef ontzettend belangrijk is. Bewustzijn is enorm belangrijk. Natuurlijk eten houdt wat mij betreft ook in dat je leert luisteren naar je lichaam en je intuïtie, zodat je aanvoelt wat goed voor jou is, wat voor jou werkt en waar jij je het beste op voelt.

Terug naar BLOG pagina