Natuurlijk eten tip 2: Hoe doe je boodschappen?

boodschappen-doen

Natuurlijk eten begint na bewust wording (zie tip 1) bij de boodschappen. En voor sommigen misschien ook wel bij de moestuin, dat is natuurlijk helemaal heerlijk en gezond, zo uit de grond op je bord! Maar voor de meeste mensen zal gelden dat ze naar de winkel gaan.

Waar doe je je boodschappen?

Dat hangt ook een beetje af van wat je wil, deels of alles biologisch. En praktisch moet het ook nog een beetje haalbaar blijven natuurlijk. De voorkeur gaat uit naar biologisch omdat je eten natuurlijker is zonder gebruik van pesticiden, antibiotica, hormonen en allerlei giftige hulpstoffen even heel kort gezegd. Een blog waarin ik wat uitgebreider in ga waarom je wellicht liever biologisch zou willen eten volgt nog.

Er komen steeds meer biologische producten in de grote supermarkten. Je kan daar dus voor een aardig deel je boodschappen halen. Je zal wellicht wel naar meerdere supermarkten moeten en dan nog af en toe naar de natuurwinkel, biologische winkel of markt moeten om de dingen te kunnen krijgen die ze niet in de supermarkt hebben en eens wat andere groenten en fruit te kopen, want variatie is ook erg belangrijk. Naar meerdere supermarkten gaan hoeft trouwens op zich niet heel veel tijd te kosten als ze bij elkaar in de buurt zitten. Je kunt namelijk 80% van wat in de supermarkt ligt overslaan (want bewerkt en ongezond). Na een paar weken weet je precies waar je zijn moet en sta je zo weer bij de uitgang. Let wel op, biologisch is niet altijd even gezond, vooral in de supermarkt vind je ook biologische producten waar wel suiker aan is toegevoegd. Lees de etiketten! Mocht je budget niet toelaten om volledig biologisch te eten kies dan in elk geval wel voor biologisch vlees (als je vlees eet), want via regulier vlees krijgen we de meeste pesticiden, antibiotica en hormonen binnen! Kies daarnaast dan voor veel verse groenten en fruit en lees verder de etiketten van andere producten die je er koopt. Meestal geldt, hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter. Jamie Oliver zei eens: ‘als het etiket er uit ziet als een scheikunde les kan je het beter niet eten’, ook een goede tip. Overigens is het ook mogelijk om met een klein budget biologisch eten als je bereid bent andere dingen die extra geld kosten op te geven, het is maar net hoeveel je gezondheid je waard is.

Als je budget het toe laat is het het makkelijkst om naar een biologische winkel te gaan, daar hebben ze alles. Nog een voordeel hiervan is dat producten vaker uit eigen land komen of zelfs van lokale telers en boeren eerlijkere prijzen hebben gekregen, de dieren bij deze bedrijven hebben vaak ook nog een beter leven. Voor de mensen die in regio Coevorden/Emmen wonen. In Coevorden zit Biolokaal, de naam zegt het al, het meeste wat hier verkocht wordt komt uit de regio. In Emmen zit De Natuurwinkel en Eerlijk Drenthe. Let op, ook in een biologische supermarkt is niet perse altijd alles even gezond, ze verkopen bijvoorbeeld ook biologische snoepjes en chips, logisch dat het niet gezond is als je daar elke dag een zak van gaat eten. Ook hier geldt de regel, kies zoveel mogelijk voor onbewerkt. Als het lukt is het ook een aanrader om op vrijdagochtend naar de markt in Emmen te gaan. Hier staan biologische kraampjes (tussen de kerk en brasserie in). Ik vind vooral de fruit en groente kraam fantastisch, hier kan je een enorm uitgebreid assortiment aan groenten en fruit vinden van hoge kwaliteit. Het ziet er goed uit, smaakt heerlijk en is volgens mij vaak die ochtend nog uit de grond getrokken.

Dan zijn er ook nog biologische boerenbedrijven die een winkeltje hebben of waar je een fruit en groente abonnement kan nemen. In Willemsoord zit het Leeuweriksveld, zij zijn een biologisch-dynamisch bedrijf en hebben een winkeltje op hun erf waar ze naast hun groente en fruit ook andere artikelen verkopen, maar ook een online webshop waar je je spullen kan bestellen en vervolgens op een afhaalpunt kunt afhalen of zelfs thuis laten bezorgen als je in hun bezorggebied woont. Er zijn nog meer online biologische webshops waar je je boodschappen kunt doen, meestal kan je er geen verswaren kopen, maar wel alle voorraadproducten

Terug naar BLOG pagina