Natuurlijk eten tip 1: Bewustworden van lichaam en geest (oftewel tegenstrijdige berichten over gezond voedsel)

mindfulness

De waarheid valt niet in woorden te vangen, die kan je alleen zien of voelen. Ga nooit blind af op wat je leest en hoort (dus ook niet op wat ik schrijf), alleen jij kan weten wat het beste voor jou is. Er zijn tegenwoordig zoveel tegenstrijdige berichten over wat nou gezond is, dat veel mensen niet meer goed weet wat je nou wel en niet moet eten. De een zegt dat iets ongezond is, de ander zegt juist weer dat het heel gezond is. En zelfs al staat een voedingsmiddel bekend als gezond, dat betekent niet automatisch dat dat op iedereen van toepassing is. Wat voor de één enorme gezondheidsvoordelen heeft maakt de ander juist ziek, het verschilt gewoon per persoon. En dan zijn er nog zoveel andere factoren die mee spelen als het op eten aankomt: hoeveel eet je, welk tijdstip van de dag, in combinatie met wat, wat doe je die dag, hoe voel je je die dag, hoeveel beweeg je er bij, heb je tekorten,  en ga zo maar door. Rauwe bleekselderij bijvoorbeeld is iets wat ik niet goed verdraag terwijl het bekend staat als heel gezond. Ik heb het meerdere malen geprobeerd…maar mijn lijf heeft er gewoon weerstand tegen, qua hoe het smaakt, maar ook hoe het voelt in mijn maag, dus neem ik het ook gewoon niet meer, er zijn nog genoeg andere dingen. Voel je je vaak moe, geïrriteerd, duf en/of down? Dan wordt het wellicht tijd om eens te kijken of anders eten je kan helpen. Zelf ben ik overtuigd van de voordelen van natuurlijke voeding VS bewerkte voeding. Dat hoeft niemand zomaar van mij aan te nemen, probeer het uit en trek zelf je conclusie. Er zijn vele methodes die natuurlijke voeding als basis hebben, maar wel verschillen onderling. Wel of geen vlees/dierlijke producten, wel (in beperkte mate) of geen zuivel, wel of geen gluten, weinig koolhydraten of ben jij iemand die juist wat meer nodig heeft? Ik wil mensen graag helpen met richtlijnen waarvan ik weet dat veel mensen er baat bij hebben, ik zie het als een duwtje in de goede richting. Er is maar één manier om er achter te komen waar jij je het beste op voelt en dat is uitproberen. Dan merk je vanzelf wel waar je je beter op voelt. Het is een ontdekkingsreis waar ik ook nog steeds mee bezig ben. Daarnaast wil ik benadrukken dat voeding niet alles kan oplossen. De factoren psyche, beweging, stress en ontspanning spelen ook een enorme rol in hoe je je voelt!

Ik kom er steeds meer achter hoe ontzettend complex voeding in elkaar zit. In mijn studie ben ik nu de meest voorkomende voedingsmiddelen aan het behandelen en elk voedingsmiddel bevat zowel stoffen die goed voor je gezondheid zijn als stofjes die je gezondheid juist negatief beïnvloeden, dus wie kan zeggen wat goed of fout is? Eigenlijk is goed of fout, gezond of ongezond ook maar een concept, en erg zwart wit. De waarheid is veel complexer en volgens mij gaan wij mensen de wonderlijke natuur nooit helemaal doorgronden…en dat hoeft ook helemaal niet. Het enige wat je hoeft te doen is bewust ZIJN. Dan voel je vanzelf wel aan wat goed voor jou is en wat niet. Ga op je intuïtie af als je aan het lezen bent over gezonde voeding, wat voelt goed en logisch voor jou? Sta meerdere keren per dag even stil bij hoe je je voelt en waaraan je lichaam behoefte heeft. En wees je na iedere maaltijd even bewust van hoe je je voelt, word ik sloom, moe en duf van deze maaltijd of juist scherp, opgewekt en energiek?

Terug naar BLOG pagina