10 tips voor een betere nachtrust

slecht-slapen-bij-volle-maan-1496

Ook al eet je nog zo gezond, een goede nachtrust is onontbeerlijk voor je gezondheid weet ik uit eigen ervaring. Als je consequent niet genoeg slaap krijgt of de kwaliteit van je slaap is slecht dan wordt je hele hormoonhuishouding ontregeld met allerlei klachten en op de lange duur ziekten ten gevolg. Superbelangrijk dus die slaap! Hieronder mijn 10 beste tips:

  1. Eet na je avondmaaltijd weinig tot niets meer. Als je denkt nog iets nodig te hebben omdat je anders honger krijgt voor je gaat slapen doe dit dan uiterlijk om 20.00 uur. Dan kan je lever vanaf 23.00 uur met ontgiften bezig gaan in plaats van dat het zich nog met de spijsvertering moet bezig houden.
  2. Drink 2 uur voor je gaat slapen niets meer, dan is de kans klein dat je er ’s nachts uit moet om naar het toilet te gaan. Zorg er dan uiteraard wel voor dat je overdag voldoende drinkt, want geconcentreerde urine in je blaas zorgt ook voor een sneller signaal dat je naar het toilet moet.
  3. Drink ’s avonds geen cafeïne houdende of alcoholische dranken en eet geen cacao of chocola.
  4. Een magnesiumtekort kan ook slaapproblemen veroorzaken. Magnesium zit o.a. in groene bladgroenten, pompoenpitten, sesamzaad en rauwe noten. Als je een tekort hebt kan je beter een magnesiumsupplement van goede kwaliteit erbij nemen ter ondersteuning.
  5. De uurtjes voor twaalven zijn de gezondste slaapuren en i.v.m. je lever (lees hierboven) is het het beste als je om 23.00 uur slaapt. Een vast ritme vind ons lichaam ook fijn, dus houd min of meer vaste bedtijden aan.
  6. Zet alle schermen (TV, IPad, mobiel, laptop/computer) minimaal een uur voor je gaat slapen uit. Je hersenen worden erg actief van het blauwe licht en de prikkels en je lichaam maakt minder melatonine aan. Het stofje dat je nodig hebt om in slaap te vallen en door te slapen.
  7. Trek stekkers van eventuele elektronische apparaten in je slaapkamer eruit als je gaat slapen en zet het raam open als je dat niet te koud vind.
  8. Zet je Wifi en mobiel internet uit als je gaat slapen en leg je mobiel niet naast je neer, maar liefst in een andere ruimte. Als je je mobiel nodig hebt als klok/wekker zet hem dan op vliegtuigmodus. Overigens als je een wekker nodig hebt dan krijg je niet genoeg slaap, ga dan eerder naar bed ’s avonds. Een gezond slaapritme houd in dat je makkelijk in slaap valt, ’s nachts doorslaapt en ’s ochtends uit jezelf wakker wordt.
  9. 10 minuten met gesloten ogen (zonder lenzen of bril) in de zon zitten (liefst rond het middaguur) verhoogt de aanmaak van melatonine. De zon op je rug of kruin laten schijnen werkt ook.
  10. Doe de mindfulness oefening de Bodyscan (Edel Maex, op internet en youtube te vinden) voor je gaat slapen. Als je moe bent dan val je wellicht al tijdens de oefening in slaap. Dit helpt ook goed als je vaak ligt te piekeren of te malen in bed ’s avonds.

Wordt je toch nog wakker ’s nachts? Het kan dan zijn dat je lever overbelast is of je bijnieren uitgeput zijn. Een gezond voedingspatroon en stress verminderen door bijvoorbeeld mindfulness kan een enorm verschil maken.

Slaap lekker!

Terug naar BLOG pagina